Είστε άνω των 18;

Με την είσοδό σας στο site αποδέχεστε την Πολιτική Απορρήτου μας

Η οικογενειακή μας επιχείρηση ειδικεύεται στην πώληση πίπας, καπνού, πούρων, συσκευασμένων καπνών και ό,τι έχει να κάνει με το στριφτό τσιγάρο.
Aνακαλύψετε τις μοναδικές μας ποικιλίες!

Rentzis Tobacco House Είδη Καπνιστού

Το κάπνισμα του πούρου

Το κάπνισμα πούρων είναι μια μακρά παράδοση. Η προέλευση του οποίου είναι κάπως ασαφής, αλλά η πλούσια ιστορία που ακολούθησε δεν μπορεί να αγνοηθεί. Έχοντας γίνει βασικό αξεσουάρ για τους απαιτητικούς, τα πούρα εκπέμπουν χαρακτήρα και κουλτούρα ενώ είναι το τέλειο συνοδευτικό για ένα εκλεκτό ουίσκι.

Rentzis Tobacco House Είδη Καπνιστού

Ποιος επινόησε τα πούρα;

Οι ιστορικοί γενικά πιστεύουν ότι το πούρο εφευρέθηκε από τους αρχαίους Μάγιας, οι οποίοι τύλιγαν τον καπνό σε ένα φύλλο φοίνικα ή πλατάνου και το κάπνιζαν. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ακόμη και ένα αρχαίο δοχείο των Μάγια από τον 10ο αιώνα που απεικονίζει έναν άνδρα των Μάγια να φουσκώνει ένα από αυτά τα πολύ πρώιμα πούρα.

Rentzis Tobacco House Είδη Καπνιστού

Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος ήρθε στον Νέο Κόσμο ήταν ένας από τους πρώτους Δυτικούς που ανακάλυψαν τον καπνό. Οι ντόπιοι Ινδιάνοι του έδειξαν πώς κάπνιζαν τα φύλλα του καπνού και ο Κολόμβος και οι υπολοχαγοί του υιοθέτησαν γρήγορα τη συνήθεια. Όταν έφεραν την ιδέα πίσω, το κάπνισμα έγινε αρκετά δημοφιλές στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Ο Γάλλος πρεσβευτής στην Πορτογαλία, Jean Nicot, διέδωσε το κάπνισμα πούρων στη Γαλλία και η νικοτίνη πήρε το όνομά του. Ήταν περίπου εκείνη την εποχή που οι κατασκευαστές στην Ισπανία άρχισαν να τυλίγουν τον αποξηραμένο καπνό σε χαρτιά και όχι σε φύλλα. Μετά από αυτό, πολλές εταιρείες άρχισαν να καλλιεργούν καπνό και να παράγουν μαζικά πούρα.

Η Κούβα έγινε μια πολύ δημοφιλής τοποθεσία για την καλλιέργεια των φυτών καπνού, λόγω της εύφορης γης και του ζεστού κλίματος. Σύντομα ιδρύθηκε μια κουβανική βιομηχανία καπνοκαλλιέργειας και ιστιοπλοϊκά πλοία διένειμαν τον καπνό που καλλιεργούνταν στην Κούβα από την Ευρώπη στην Ασία. Ο Κολόμβος είχε διεκδικήσει την Κούβα για την Ισπανία και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι Ισπανοί κυριάρχησαν στην καπνοβιομηχανία. Έθεσαν ακόμη και το μονοπώλιο της καλλιέργειας που κράτησε μέχρι το 1817, απαγορεύοντας σε οποιονδήποτε Κουβανό καλλιεργητή να πουλήσει σε οποιονδήποτε εκτός από αυτούς.

Τα πούρα συνέχισαν να αυξάνονται σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να καταναλώνουν περίπου 300 εκατομμύρια πούρα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Η Τάμπα της Φλόριντα έγινε ένα hotspot πούρων και πολλοί Κουβανοί κατασκευαστές πούρων μετανάστευσαν εκεί.

Τα πούρα άρχισαν να γίνονται σύμβολο στάτους και μέρος της λαϊκής κουλτούρας και πολλοί διάσημοι τα κάπνιζαν, όπως ο Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ’, ο Οδυσσέας Σ. Γκραντ, ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και ο Μάικλ Τζόρνταν.

 

Rentzis Tobacco House Είδη Καπνιστού

Η ανατομία του πούρου

Το πούρο μπορεί να χωριστεί σε πολλά λειτουργικά μέρη κατά το μήκος του αλλά και σε κάθετη τομή. Κάθετα τα μέρη του διακρίνονται στο καπάκι (cap), το σώμα (body), και το άκρο (foot/tuck).

Cap (καπάκι) είναι μια ελεύθερη άκρη καπνού που κολλούν στο πάνω μέρος του πούρου με φυσική κόλλα. Αποτρέπει το να ξετυλιχθεί το περιτύλιγμα του πούρου.

Foot/Tuck (άκρο) είναι η άκρη από την οποία ανάβουμε το πούρο.

Body (σώμα) το κυρίως μέρος του πούρου. Αποτελείται από 3 στρώσεις καπνού, τη γέμιση, το δέσιμο και το περιτύλιγμα, κάθε μία με ξεχωριστή σημασία.

Filler (γέμιση) φύλλα καπνού στο κέντρο του πούρου. Τα φύλλα που χρησιμοποιούνται για τη γέμιση συνήθως προέρχονται από την κορυφή του φυτού η οποία ονομάζεται Ligero. Είναι σκούρα και λιπαρά, καίγονται αργά και περιέχουν τη περισσότερη γεύση. Η γέμιση μπορεί να είναι μακριά ή κοντή.

Long Filler (μακριά γέμιση) από μακριά φύλλα καπνού. Τα πούρα που έχουν τέτοιου είδους γέμιση είναι συνήθως χειροποιήτα και όλα τα premium χειροποίητα πούρα έχουν μακριά γέμιση.

Short Filler (κοντή γέμιση) αποτελεί κομμένο καπνό που χρησιμοποιείται για πούρα που κατασκευάζονται με μηχάνημα.

Binder (το δέσιμο) είναι ένα σκληρό και χοντρό φύλλο καπνού που κρατάει το περιτύλιγμα και τη γέμιση μαζί.

Wrapper (το περιτύλιγμα) είναι ένα μεταξένιο καπνόφυλλο που καίγεται καλά. Τα φύλλα αυτά προέρχονται από το κάτω μέρος του φυτού. Ο τρόπος που φαίνεται ένα πούρο αλλά και η αίσθηση που έχει στα χείλη εξαρτάται αποκλειστικά από το περιτύλιγμα.

Πώς να καπνίσετε ένα πούρο

Πολλοί λάτρεις του πούρου θα σας πουν ότι δεν αξίζει να σκεφτείτε τη χημική ανάλυση του καπνού του πούρου ή των ενώσεων των φύλλων του καπνού – αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι αν έχει καλή γεύση ή όχι. Το κάπνισμα πούρων θεωρείται χόμπι και, ενώ ίσως είναι καλύτερο να έρθετε εξοπλισμένοι με μια γενική κατανόηση της εθιμοτυπίας του καπνίσματος, δεν είναι πάντα ευνοϊκό για να απολαύσετε τη συνολική εμπειρία.

1. Παρατήρηση
Η πρώτη σας συνάντηση με ένα πούρο θα είναι με την όραση, την όσφρηση και την αφή. Ένα καλό πούρο μπορεί συχνά να προσδιοριστεί κυλώντας το ανάμεσα στα δάχτυλα. Τα καλύτερα περιτυλίγματα είναι μεταξένια στην αφή, χωρίς ατέλειες και μπορούν να έχουν ελαστική ποιότητα. Τα φτηνά πούρα συνήθως δεν είναι σταθερά στο χρώμα τους, είναι τραχιά στην επιδερμίδα και δεν αναδίδουν φρέσκο άρωμα.

2. Κοπή
Τα πούρα premium συχνά βγαίνουν από το κουτί με κλειστή κεφαλή, απαιτώντας το να κοπεί πριν καπνιστεί. Το πώς θα το κάνετε αυτό εξαρτάται από εσάς, αν και όσο πιο καθαρό είναι το κόψιμο τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να καταστρέψετε το πούρο, επομένως ο κόφτης με μία κόψη είναι η καλύτερη μέθοδος. Όσον αφορά το πού να κόψετε, στοχεύστε στον «ώμο» – το μέρος όπου αρχίζει να κλείνει η άκρη του πούρου. Η αφαίρεση αυτού του τμήματος από το άκρο επιτρέπει μια μεγάλη, επίπεδη και ομοιόμορφη επιφάνεια χωρίς να αφαιρείται η κόλλα που διατηρεί συμπαγή τα φύλλα πλήρωσης. Γενικά, είναι δύσκολο να πάει στραβά με ένα κοφτερό κόφτη και ένα σταθερό ζευγάρι χέρια.

3. Φωτισμός
Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τους συμβατικούς αναπτήρες τσιγάρων, καθώς λερώνουν την άκρη του πούρου και αφήνουν ένα δυσάρεστο άρωμα. Το παλιομοδίτικο σπιρτόξυλο, ένας αναπτήρας βουτανίου ή ακόμα καλύτερα ένας αναπτήρας πούρων, είναι γενικά οι προτιμώμενοι τρόποι. Για να αποφύγετε την υπερθέρμανση του πούρου, βεβαιωθείτε ότι η φλόγα δεν πλησιάζει πολύ. Απλώς κρατήστε το πούρο πάνω από τη φλόγα, περιστρέψτε το απαλά για να διατηρήσετε έναν λαμπερό δακτύλιο γύρω από την άκρη και τραβήξτε μέχρι να ανάψει καλά το πούρο. Σημειώστε το χρώμα της στάχτης – μια λευκή σταγόνα στάχτης υποδηλώνει καλύτερη ποιότητα καπνού, ενώ μια γκρίζα θα υποδηλώνει ότι το έδαφος στο οποίο καλλιεργήθηκε ο καπνός δεν είχε τα σωστά θρεπτικά συστατικά.

4. Κάπνισμα
Είναι καλό να σημειωθεί ότι κανένα πούρο δεν θα έχει την ίδια γεύση. Οι αγρότες έχουν καλές και κακές καλλιέργειες, και οι καπνοκαλλιεργητές δεν διαφέρουν. Τα συστατικά μπορεί να ενσωματωθούν στο μείγμα για να αντισταθμίσουν μια κακή καλλιέργεια, αλλά μόνο για να βελτιώσουν τη συνολική γεύση. Ωστόσο, συχνά επιτυγχάνεται μια ισορροπία στη γεύση για να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο μια γεύση που γνωρίζει ο καπνιστής. Όσον αφορά την εθιμοτυπία, η στάχτη πρέπει να πέφτει φυσικά από το άκρο του πούρου, επομένως δεν απαιτείται πάντα να τα χτυπάτε ή να τα απομακρύνετε. Όταν τελειώνετε το πούρο, είναι καλύτερο να αφήσετε ένα κομμάτι δύο ιντσών άκαπνιστο, καθώς ακόμη και τα καλύτερα πούρα θα έχουν πικρή γεύση αν καπνιστούν ολόκληρα.

5. Χαλαρώστε & Απολαύστε
Αν υπάρχει μόνο ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι, όπως ένα καλό κρασί ή ένα σπάνιο ουίσκι, ένα πούρο πρέπει πάντα να απολαμβάνεται. Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα πούρα δεν είναι σχεδιασμένα να εισπνέονται όπως τα τσιγάρα. Πρώτον, δεν θα κάνει πολύ καλό στους πνεύμονές σας, ούτε θα βελτιώσει καθόλου τη γεύση του πούρου.

Rentzis Tobacco House Είδη Καπνιστού

Πολιτική απορρήτου
Πληρωμή & Παραλαβή
Επιστροφές & Ακυρώσεις


Από το 1983, το Rentzis Tobacco House είναι ιστορικό στέκι για τους μυημένους αλλά και για τους νέους λάτρεις του καπνού.

Rentzis Tobacco House Είδη Καπνιστού

Πολιτική απορρήτου | Πληρωμή & Παραλαβή | Επιστροφές & Ακυρώσεις

Από το 1983, το Rentzis Tobacco House είναι ιστορικό στέκι για τους μυημένους αλλά και για τους νέους λάτρεις του καπνού.

Ιπποκράτους 13, 10679, Αθήνα, Ελλάδα


© 2022. Rentzis Tobacco House. All rights reserved. created by Web Dr